Biografie schrijven, hoe doe je dat?

Biografie schrijven, hoe doe je dat?

Biografie schrijven, hoe doe je dat? Wie ouder wordt krijgt vaak de behoefte om herinneringen op te halen en over te dragen aan een nieuwe generatie. Het schrijven van een biografie is dan een optie.

Biografie schrijven, hoe doe je dat?

Ons leven is een aaneenschakeling van momenten. Zowel herinneringen aan mooie gebeurtenissen, belangrijke mijlpalen als aan moeilijke periodes. Vaak proberen we deze gebeurtenissen in ons leven te vatten in de foto’s die we maken of door het schrijven in een dagboek.

Je leven vastleggen is dus niet vreemd. Maar waarom zou je je levensverhaal ook niet eens op papier zetten in de vorm van een verhaal? Dat is een vraag die bij velen wel eens door het hoofd schiet, vooral naarmate je ouder wordt. Een biografie schrijven kan bovendien heel leuk zijn voor jezelf, maar ook voor je partner en/of (klein)kinderen.

Maar een biografie schrijven, hoe doe je dat eigenlijk en is mijn verhaal wel interessant genoeg?

Wat houdt een biografie in?

Een biografie betekent letterlijk een ‘op schrift gestelde levensbeschrijving van een persoon’ en is gebaseerd op het echte leven van iemand (geen fictie).

Een biografie is altijd verhalend en probeert een goed beeld te geven van de persoonlijkheid en het karakter van de persoon. Het is dus belangrijk dat je nadenkt hoe je jouw leven verhalend in beeld zou willen brengen en wat voor belangrijke gebeurtenissen je daarin aan de orde zou willen laten komen.

Biografie schrijven, waarom?

Biografie schrijven, hoe doe je dat

Verhalen zijn herinneringen die een beeld geven van wie jij bent en wat er voor heeft gezorgd dat jij deze persoon geworden bent.

Je kunt verhalen schrijven over het moment dat je verliefd werd op de liefde van je leven, jouw eerste werkdag, je huwelijk, de komst van je eerste kleinkind, maar ook de periodes in je leven waaruit je wijze lessen hebt geleerd. Dit zijn mooie onderwerpen om op te schrijven voor jouw dierbaren, maar ook voor jezelf. Herinneringen ophalen kan je even terugbrengen naar toen.

De verhalen voor een biografie hoeven niet altijd positief te zijn. Soms kan juist het opschrijven van een verdrietige periode je helpen om een zware tijd te verwerken. Het kan ook anderen helpen om jouw verhaal en achtergrond te leren kennen en zich beter in te kunnen leven in jouw achtergrond. Ook kan het helpen om de ervaringen te relativeren als je deze later terug leest of is het van je afschrijven op zichzelf al een goede stap in de richting om een periode los te kunnen laten.

Hoe start je jouw biografie?

De eerste stap: begin gewoon. De zinnen hoeven niet te kloppen, het verhaal hoeft nog niet logisch te lopen, hoofdletters zijn nog niet van belang. Wees niet te streng voor jezelf dat het gelijk goed geschreven moet zijn. Schrijf op wat in je opkomt en je zult zien dat het vanzelf gaat. Achteraf het verhaal aanpassen kan altijd nog.

Deins je terug voor het schrijven van een biografie? Begin dan met opschrijven welk moment het meest waardevol voor jouw is geweest. Laat dit lezen aan je partner en/of (klein)kinderen. Zij komen met vragen als: hoe ging dat toen, waarom deed je dat zo? Dit kan leiden tot uitbreiding van jouw verhaal of nieuwe verhalen.Een biografie hoeft ook niet lang te zijn. Een kort verhaal is soms als genoeg.

Wat doe je met jouw geschreven biografie?

Je kan de biografie schrijven voor jezelf, voor jouw familie of je kunt het online zetten. Er zijn verschillende fora of sociale netwerken waar je jouw biografie op kan zetten. Dit betekent wel dat iedereen het kan lezen.

Wees bijvoorbeeld voorzichtig met namen. Bedenk van te voren wat iedereen wel of niet mag lezen en bewaak de privacy van een ander. Jouw verhaal is online niet meer privé. Als het eenmaal online staat is het moeilijk offline te halen of de teksten aan te passen.

Ook kan je jouw verhaal uitprinten en in een boekje bewaren. Het boekje waarin al jouw biografieën straks bewaard blijven. Dit wordt dan jouw levensverhaal. Dit kan je laten lezen aan familie, vrienden of jouw geliefde. Je kunt er ook foto’s bij plakken of er uiteindelijk een boekje van maken.

Jouw volledige levensverhaal

Wil je zelf een volledig levensverhaal schrijven of wil je het laten schrijven? Het makkelijkst is om jouw leven in fases in te dele. Bijvoorbeeld: school, werk, liefde, kinderen, kleinkinderen, met pensioen gaan enzovoort. Zorg voor een chronologische volgorde en vraag jezelf af: als ik mijn leven in hoofdstukken moet delen, hoe zou ik die dan noemen?

Biografie schrijven: enkele praktische tips

  • Vraag je af of jouw verhaal interessant is om te lezen
  • Probeer bij het schrijven een beetje afstand te nemen en verlies je niet teveel in details
  • Pak het niet gelijk groot aan. Hou het kort en overzichtelijk voor jezelf
  • Wees eerlijk over jezelf en de gebeurtenis. Maak verhalen niet mooier dan ze zijn.
  • Probeer beeldend te schrijven. Beschrijf de omgeving, de sfeer etc.
  • Schrijf het verhaal zoals je het een onbekende zou vertellen
  • Vermijd zoveel mogelijk en toen en toen en toen. Dit wordt een opsomming en is minder leuk om te lezen.

Je zult zien dat na één verhaal er steeds meer herinneringen opborrelen en dat je steeds meer verhalen kunt schrijven. Zo groeit het verhaal van jouw leven. Veel succes en plezier!

Heb je wel interesse om je biografie op papier te zetten, maar zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Dan zijn er tegenwoordig ook vele opties om je biografie te laten schrijven door een ander. Partijen zoals Een boekjeopen voorzien in deze behoefte.

Veel gestelde vragen

Wat is een biografie?

Een biografie is een levensbeschrijving van een persoon. De beschrijving is als een geschiedschrijving: gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen, opgeschreven in een verhalende vorm.

Wat is een autobiografie?

In een autobiografie beschrijf je zelf je eigen levensloop. Doordat je terugkijkt op je leven heeft een autobiografie een ander karakter dan een dagboek.

Kan ik mijn biografie laten schrijven?

Zeker! Je kunt natuurlijk zelf een schrijver benaderen, maar er zijn ook platforms waar schrijvers zich aanbieden. In ons artikel vertellen we er alles over.