Met pensioen gaan? Die keuze maak je samen

Met pensioen gaan? Die keuze maak je samen

Met pensioen gaan is een beslissing die je als partners samen maakt, dat blijkt uit onderzoek van het Tinbergen Instituut. Wij zetten de conclusies op een rij.

Met pensioen gaan? Die keuze maak je samen

Met pensioen gaan is een beslissing die je als partners samen maakt, dat blijkt uit onderzoek van het Tinbergen Instituut. De partners van ambtenaren die in 2005 door een nieuwe regeling bij het Rijk eerder met pensioen konden, gingen zelf ook eerder met pensioen. Uit de gegevens die de onderzoekers bekeken bleek dat de kans dat de ene partner met pensioen gaat aanzienlijk groter is als de ander dat ook doet. Ook van een omgekeerd effect bleek spraken: als de één langer blijft werken, dan gaat de ander ook wat langer door.

Gemiddelde pensioenleeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlanders stoppen met werken is de afgelopen jaren gestegen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Waar de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gingen in het jaar 2000 nog net onder de 62 lag, steeg dat tot ruim 63 jaar in 2010. De meest recente cijfers – uit 2012 – laten zien dat dit zelfs is opgelopen tot 64 jaar. Als er wordt gekeken naar op welke leeftijd mannen met pensioen gaan en wanneer vrouwen kiezen om te stoppen met werken, dan kan geconcludeerd worden dat er bijna geen verschil tussen die twee zit. Waar mannen in 2000 op hun 62,1ste stopten met werken deden vrouwen dat gemiddeld een paar maanden later op hun 62,5ste. In 2012 waren het juist de vrouwen die gemiddeld iets eerder stopten met werken; tot hun 63,8ste terwijl mannen doorwerkten tot hun 64,1ste.

Verband

De onderzoekers van het Tinbergen Instituut ontdekten dus dat met name bij partners een verband zat tussen wanneer er gestopt wordt met werken; als de één stopt dan doet de ander dat ook. Wellicht niet verwonderlijk, want als de ene partner opeens de tijd heeft voor die lang gedroomde reis, dan is het wel zo leuk als de ander ook de vrijheid heeft om die droom te realiseren.

Samen thuis

Allebei stoppen met werken heeft echter wel wat gevolgen voor je relatie. Want jullie ritme verandert opeens volledig. Vragen die daarbij opeens ter sprake komen is wie doet wat in het huishouden? Wat misschien een goede verdeling tijdens jullie werkende leven leek, kan opeens minder fijn uitvallen als je allebei niet meer werkt. Het is daarom belangrijk om te blijven praten over de wederzijdse verwachtingen en hoe jullie hier als stel het beste mee om kunnen gaan, want onderschat niet in welke mate je relatie onder druk komt te staan van deze verandering. Waar je eerst allebei acht uur van huis waren, zit je nu opeens allebei samen thuis. Als dat beeld je afschrikt, dan kun je natuurlijk ook allebei langer doorwerken. Ook dat werkt aanstekelijk volgens de onderzoekers.

Benieuwd hoe je zorgt dat je samen een leuke pensioen tegemoet gaat, lees dan het artikel “Meestal schrikken vrouwen zich na een dag al rot”